Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 21:46 - КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ КРИЗАТА?
Автор: yphalachev Категория: Политика   
Прочетен: 9251 Коментари: 0 Гласове:
0



 КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ КРИЗАТА?

КРИТИКА,АНАЛИЗИ,ПОЛИТИКА.

Обобщени идеи за излизане от кризата.


Да се спре временно борбата със сивия сектор. Един добре функциониращ сив сектор представлява алтернатива на безработицата.
БНБ да се опита да разбие мъглявината приличаща на банков картел за ограничаване предлагането на неадекватно високи лихви и такси.
Сключване на предпазно споразумение с МВФ, за увеличаване сигурността и доверието в макроикономическата стабилност на страната.


Основната насоченост в АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА НА ПП ГЕРБ е към:1.Запазване и създаване на повече работни места.2.Подобряване на достъпа до финансиране.3.Ефективно използване на публичните разходи.За сега има успех само в изпълнението на т.3.
За да се подобри инвестиционният климат да се вдъхне живот на икономиката,доколкото я има и да се появи икономически ръст е нужно много малко- подобрение на бизнес средата, финансова дисциплина и задържане на бюджетните разходи на ниво съответстващо на кризата,реформа в администрацията, в съдебната система .За съжаление за някои хора излизане от кризата означава "връзването" на бюджета и стъкмена "финансова стабилност".Балансираният бюджет е хубаво нещо, но в условия на криза често пъти е вреден.Не бива да бъде водещо начало и самоцел. Водещо начало и самоцел може да бъдат състоянието на обществото и икономиката. Както за тази, така и за следващата година, дефицит от 1% до 2,5% няма да застраши финансовата стабилност на България, но ще облекчи донякъде тежестта на кризата върху хората.През последните дни кризата в Гърция застрашава стабилността на цялата еврозона и включването в нея на нови страни-членки се отлага. Изключение може да има само за Естония,а всички останали  ще трябва да почакат още поне 5 години.  Сривът предизвика преоценка на „разписанието” за разширяване. Брюксел няма желание да позволи ново масово въвеждане на еврото. 
 В случай, че възникнат затруднения по финансирането на този дефицит, може да се сключи предпазно споразумение с МВФ и да се ползва евтин финансов ресурс. Непоклатимостта на борда за съжаление не може да реши проблема с декапитализацията на икономиката и не може да предотврати фалитите.
Икономическата криза се задълбочава и страната е в ликвидна криза. Икономическите субекти са спрели да се разплащат помежду си – държавата не плаща на бизнеса; бизнесът не урежда вземанията и задълженията между фирмите, разплащанията в публичния сектор и общините също така са парализирани. Ако държавата неправомерно задържа средства на фирмите, то това е истински стимул фирмите да не си плащат данъците, да крият доходи.
Тревожното е, че банките не кредитират домакинствата и фирмите и по този начин, оставена без свеж капитал , без ресурс, българската икономика затъва още повече. Паразитно се задържат средства извън стопанският оборот. Основната функция на БНБ е макроикономическата стабилност, а не стабилността само на банките. Щом БНБ се грижи само за тях, стабилността се губи и страната навлиза в рецесия. Появиха се рискове за борда от съвсем друго естество. Примерно банка е взела като обезпечение недвижим имот и длъжникът не може да си погаси кредита, тя е принудена да го продаде, но при сегашния пазар това е невъзможно защото цената му е спаднала с 30%. Така банките не са защитени от рецесия, както си представя екипът на г-н Искров, особено, ако кризата продължи дълго. БНБ да приеме регулации, насочени към ограничаване предлагането на неадекватно високи лихви и регулации, насочени към неадекватно високите такси за банково обслужване.Нека се опита да разбие мъглявината приличаща на банков картел.
Бизнесът е двигателя, който може да изведе икономиката от кризата. За да работи, бизнесът се нуждае от свежи пари. Следователно, необходимо е да се увеличи кредитирането на реалния сектор. Би могло да се постигне чрез облекчаване на банковите регулации от Централната банка и чрез по-гъвкава политика на търговските банки към фирмите с изрядно кредитно досие.Да се състави списък на фирми с отличен кредитен рейтинг, но списък изготвен от асоциацията на търговските банки, на базата на определени от тях критерии. И облекчена процедура и условия за финансиране дейността на фирмите от списъка.
Нека стимулираме износа който и без друго не е кой знае колко голям. При износ, ДДС не се дължи,но при сделка, първо се плаща ДДС , после се връща обратно. Паразитно се задържат средства извън стопанският оборот. Националната агенция по приходите да изготви списък на фирми с отличен данъчен рейтинг, изрядни данъкоплатци.Данъкът добавена стойност на фирмите включени в списъка да се възстановява внай-кратък срок (2-5 дни), а не след месеци, както е сега и въвеждане на наказателна лихва за НАП и служителите й в случай на забавяне. Парите на фирмите бързо ще се връщат в стопанския оборот, а данъчната култура на бизнеса рязко се повишава, защото повечето фирми с реална дейност ще се опитат да влязат в списъка, изпълнявайки условията на НАП. Да се премахне изцяло данъка върху дивидента.Мярката ще насърчи предприемачеството. Изравняване облагането на едноличните търговци с това на гражданите и данъчното им третиране като самонаети лица само ще стимулира дребния бизнес.Ако хората смятат, че данъчната тежест е справедлива, те са склонни да плащат данъците!
Намаляване на ДДС веднага,незабавно за даване на първи тласък на излизане от кризата.(слушайте евреите-те са по-умни).Освобождаване от ДДС на първия жилищен имот на семействата. Преразглеждане и намаление на значителна част от установените със закони и наредби такси и други задължителни плащания на гражданите и фирмите.Да не се спасяват на всяка цена различни бизнеси;фалитите действат дисциплиниращо върху пазарните участници.
Специални мерки за стимулиране на дребния бизнес.Ограничаване на списъка по Закона за занаятите, насочено към изключване на регистрационния режим за лица, упражняващи дейност, чрез регистрация по Търговския закон, както и за лица, които притежават дипломи за завършено висше или средно специално образование.Дайте наистина свобода,дори и да не съберете всички данъци и такси.По-добре по- малки приходи,отколкото разходи за социални помощи.Намалете данъчната ставка за едноличните търговци.
Изравняването на осигурителните задължения на държавнитеслужители с останалите работници и служители и регламентиране на ефективен контрол срещу издаването на фиктивни болнични листове е възможен ход.
Да се спре временно борбата със сивия сектор. Един добре функциониращ сив сектор предоставя алтернатива на безработицата. Идеята, че голямата сенчеста икономика може да помогне във времена на криза, първо е изказана от професора от университета в австрийския град Линц Фридрих Щнайдер. "Сивата икономика носи допълнителни приходи на  хората,  което помага за увеличаване на потреблението", казва той.  Европейските страни с голяма сенчеста икономика са се представили в кризата по-добре от примерните си съседи. Това е извод от доклад на Дойче банк, цитиран от в. "Файненшъл таймс".
Стимулирайте строителството от всякакъв вид и на всяко място,поне до спиране на рецесията.Според румънският финансов министър Себастиан Владеску   правителството е одобрило програма за финансиране на хора, които строят или закупуват жилище за пръв път, на стойност 960 млн. долара с цел допълнително стимулиране както на строителството, така и на жилищното кредитиране.За декември 2009 г. строителната продукция бележи спад в 11 държави и нараства само в Румъния (6.9%) и Испания (6.2%). Строителната продукция в България е спаднала най-много през миналата година в целия Европейски съюз показват публикуваните на17.02.2010  данни от Евростат. Понижението е 33.3%, като втора и трета в негативната класация са Словакия (-19.7%) и Словения (-18.8%).
С инвестиции в инфраструктурни проекти, може да постигнете няколко цели – смекчава се безработицата и се дават на бизнеса допълнителни поръчки, а от друга – подобрява се инфраструктурата – пътища, енергоснабдяване, телекомуникации, електронни услуги




.








Тагове:   как,   дневник,   капитал,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yphalachev
Категория: Новини
Прочетен: 110217
Постинги: 64
Коментари: 12
Гласове: 92
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930