Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 09:34 - ЗА ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР И БЮРОКРАЦИЯТА
Автор: yphalachev Категория: Новини   
Прочетен: 737 Коментари: 0 Гласове:
0



 ЗА ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР И БЮРОКРАЦИЯТА
Бюрокрацията в България е система на управление, при която властта се осъществява от чиновници, които стоят далече от хората и препятстват по всякакъв начин разумните инициативи.
Най-трудният момент за всяко правителство обаче е преодоляването на вътрешния отпор сред чиновниците, на който неизбежно се натъква всеки опит за реформа на администрацията, защото държавните служители се оказват част от електората на управляващите(или поне така се надяват те самите). Колкото и сложно да изглежда обаче, положителни примери не липсват - с драстично съкращаване на броя на чиновниците и въвеждане на електронно правителство(но в САЩ и Европа,не у нас).
За България, оптимизирането на броя на чиновниците и на структурата на администрацията не е така лесно постижимо, а основните пречки идват от наследени от миналото практики като политически назначения в администрацията и клиентелизма. На политиците им е много по-удобно да контролират директно администрацията". В над 70% от случаите напредъкът в кариерата в държавните администрации се дължи на политически и или роднински връзки. 
Има две основни причини за разрастването на чиновническата маса. Първата е чисто културна - българинът изпитва влечение към държавната работа-сигурност,осигуровки,никаква работа,сигурно израстване. Втората е в модерното от няколко години насам извинение с ЕС за създаването на нови структури, които да се занимават с общностно право и с управление на структурните фондове. 
Проблемът със съкращаването в публичния сектор има две измерения. Постове в държавната администрация се създават и раздават не защото има нужда от тях, а за да се балансират политическите интереси между управляващите партии. Освен това съкращенията в сектори като образование, здравеопазване, полиция, отбрана и т.н. са твърде непопулярни, защото засягат голям брой гласоподаватели.
В целият обществен сектор е заключен ресурс от повече от половин милион души. Максимума за държава с населението на България е до 100-120000 души.

ПРЕГЛЕД,НОВИНИ,АНАЛИЗИ,КОМЕНТАРИ
http://yphalachev.blogspot.com/


Тагове:   новини,   чиновници,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yphalachev
Категория: Новини
Прочетен: 109791
Постинги: 64
Коментари: 12
Гласове: 92
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031