Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 21:40 - ИРАН И АТОМНИТЕ БОМБИ
Автор: yphalachev Категория: Новини   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
0



      http://yphalachev1.blogspot.com/


Иран има вече 2.06 тона ниско обогатен уран, достатъчен да осигури материал за 1-2 атомни бомби  пише в доклад на МААЕ  подготвен за срещата на 1-5 март.
 Иран демонстративно и открито предизвиква световния ред,предизвиква ценностите на световната цивилизация.За много държави санкциите са сериозно усилие над самите себе си,усилие за самоограничение,особено когато въпроса докосне бизнеса.Турция и Иран подписаха меморандум за взаимно разбирателство в енергийния сектор.Според този документ, Турция ще получи право на продажба на 17,5 милиарда куб.м. газ годишно и сега именно иранския газ ще бъде приоритетна ресурсна база за газопровода "Набуко".В случай, че споразумението бъде реализирано, на позициите на Русия на европейския газов пазар може да бъде нанесен сериозен удар.САЩ , НЕ СМЯТАТ , че Иран трябва да е част от проектите за южен енергиен коридор на този етап.
Изглежда на Иран не му е нужно да създава или използва ядрено оръжие.За Техеран е напълно достатъчна моралната победа над християнския,конфуцианския и останалия свят,който не желае да жертва спокойствието си,един свят като,че ли останал без достоинство.ЕС,САЩ,Русия,Китай,Индия колкото и да се различават в ежедневните политически дискусии се оказаха в един отбор.Те разбраха ,че Иран нарушава не само нормите на безопастност,нарушиха ги и Израел,Индия и Пакистан и някои други,а Иран нарушава световния етичен кодекс.Най накрая Запада и Изтока трябва да признаят че такъв кодекс съществува,че има една цивилизация.В противен случай ще трябва някой друг да строи нов свят,нова цивилизация-може би ислямски.
Заради зависимостта си от иранския петрол и газ Китай е смятан за най-слабото звено в стремежа на международната общност  за предприемане на наказателни мерки срещу Техеран.
Трите западни държави, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Франция и Великобритания, се опитват да убедят другите две постоянни членки - Русия и Китай - да подкрепят налагането на нови по-сурови санкции на Иран.

Най-сериозни позиции в Иран имат швейцарската компания Vitol,швейцарско-холандската Trafigura,френската Total,швейцарската Glencore , британската British Petrolium и индийската Reliance.
Китайската SINOPEC и иранската National Iranian Oil Refining and Distribution Company са подписали  меморандум за сътрудничество и строителство на нефтопреработвателни предприятия в Иран.
Иранската ядрена програма стартира  през 50-те години на ХХ век, със значителната помощ на Съединените щати като част от проекта „Атоми за мир”. След революцията през 1979-а, довела до установяване на ислямския режим, Иран първоначално спира , но впоследствие разработва почти сам програмата.  Русия участва активно в развитието на иранската ядрена енергетика. 
Амбициите на Иран са ясни-да се противодейства на Израел, който отказва да подпише договора за ядрено разоръжаване, не допуска инспектори от МААЕ на своя територия и не дава информация дали разполага с ядрени оръжия.Според военни аналитици е сигурно , че Тел Авив има почти 400 ядрени бойни глави.



КРИТИКА,АНАЛИЗИ,ПОЛИТИКА
"


Тагове:   Иран,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yphalachev
Категория: Новини
Прочетен: 110233
Постинги: 64
Коментари: 12
Гласове: 92
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930