Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: yphalachev Категория: Новини
Прочетен: 110287 Постинги: 64 Коментари: 12
Постинги в блога
2 3 4 5  >  >>
  Съюзът на съдиите оспори назначаването на новия главен прокурор Цацаров.  
Съюзът на съдиите оспори назначаването на новия главен прокурор Цацаров,а Съюзът на юристите ще предложи  решения за допуснатите слабости по отношение на непрозрачните, макар и публични процедури.


Гласуването на необосновани промени в процедурата по избора във ВСС, издигането на фиктивни алтернативни кандидатури, инсценировката на 10 часово "изслушване",бързия подпис на президента,особено след "героичното" спиране на поредния гаф с назначаването на съдия в КС, само доказва необходимостта съдии и прокурори,а особено ВСС и КС да бъдат избирани пряко от народа,и да имат граждански контрол и никаква  партийна намеса.
 Изборът и назначаването на новия главен прокурор са  извършени в нарушение на конституцията и поради това указът на президента подлежи на проверка за съответствието му с Конституцията.
ВСС е нарушил Конституцията. Процедурата за избор на кандидат за главен прокурор на Република България чрез предложение от ВСС е разписана в чл. 173 ЗСВ. 
Законът съответства на изискването на чл. 131 КРБ всички кандидати, допуснати до участие в процедурата по назначаване на нов главен прокурор, да бъдат подложени на тайно гласуване, защото конституционната разпоредба не подлежи на различно тълкуване. Сравнителният анализ на чл. 173, ал. 8 и ал. 9 ЗСВ налага тълкувателния извод, че в първото тайно гласуване участие вземат всички допуснати кандидати. Избор чрез второ тайно гласуване от ВСС се провежда между двамата кандидати, получили най-много гласове, само когато от първото не е излъчен кандидат, който да е постигнал необходимото мнозинство (2/3 от членовете на ВСС).
Съюзът на съдиите изтъква безпрецедентна намеса на член на правителството-министъра на правосъдието,при избора.
 ВСС гласува само за Цацаров и веднага след това  министърът на правосъдието Диана Ковачева закри заседанието.
На 21 декември привечер - безпрецедентно бързо в последните работни часове преди Коледа, президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Цацаров.
  Моралът на една социална група от политици,магистрати,следователи и полицаи очевидно е в съответствие само със собствените им икономически условия на живот, но противоречат на възгледите за добро и зло, дълг и справедливост, съвест и чест, похвално и срамно на гражданското общество.
 Безсилието на морала в България се проявява дори в отношенията му с правото.
Смята се, че правото е държавна норма на морала.
Много често правото  не съответства дори и на елементарни морални норми. 
 Съюзът на юристите в България започва обстоен анализ на изборите за членове на ВСС и конституционни съдии от парламентарната квота, както и за главен прокурор заедно с други правни неправителствени организации.
 Съюзът ще предложи и решения за допуснатите слабости по отношение на непрозрачните, макар и публични процедури, без критерии за номинации и за недопускане на нарушения на изборните правила, както и на практиката по приложението им.
 Анализът ще съдържа и предложения за конституционни и законови промени, които при добросъвестна практика биха осигурили ефективност на изборните процедури, както и легитимност на изборния резултат. Всичко това ще бъде предоставено и на Европейската комисия. 

Лидерският модел, бизнес практиките и отговорността за решенията в края на 2012 и началото на 2013.  
САЩ са на ръба на фискална пропаст, републиканците оттеглиха законопроекта си за данъчна реформа.
Планирани учения на руски военни кораби край бреговете на Сирия.   Снежният ад и леденият буреносн фронт в САЩ убиха 7 души и спряха над 1500 самолета.
В Никарагуа се активира вулкана Сан Кристобал, обявена е евакуация.

Химическа война или провокация за инвазия в Сирия?
Ловна трагедия-ловджия застреля колега край Симитли.

Би Ти Ви клекна и връща сигнала към "Булсатком" за Коледа и Нова Година.
Категория: Политика
Прочетен: 1110 Коментари: 0 Гласове: 1
 Лидерският модел, бизнес практиките и отговорността за решенията в края на 2012 и началото на 2013.
+++

Чуждите инвестиции продължават да намаляват, а икономиката  се крепи на усвояването на еврофондовете и на парите, които работещите в чужбина пращат.
В края на мандата си ГЕРБ заговори за реформи в бъдеще време,чрез причудливия си финансов министър.
Необичайният интерес към лидерски ориентираните партии  в България изигра лоша шега на бизнеса в последните години, дори и на полу криминалния бизнес.
Лидерският модел у нас се оказа без ограничения, свързани с поемането на  отговорност за решения, които не са формулирани от експертни екипи и не са свързани с реалностите.
Използването на Националната агенция по приходите,НОИ,Полиция,ДАНС,РИОКОЗ и други държавни учреждания за политически и икономически рекет,с провеждане на избирателни проверки,  блокира желанието за бизнес и вкарва паричните потоци в банките.
Повече от 1400 малки и средни фирми са прекратили съществуването си от началото на годината,а 2600 фирми са обявили несъстоятелност. Малките и средните фирми гръбнака на икономиката и създават 3/4 от заетостта в страната. Според проучване на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, финансови затруднения имат 70% от малките и средните фирми.
Колко пари пък изтичат от България и Дянков не знае.
 Държавата дължи на бизнеса  само 135 млн. лева, неразплатения Данък добавена стойност  пък е намалял от 750 млн. лева на 210 млн. лева.
Налага се извода,че фундаменталната причина за бедността в страната е липсата на работа, а след това нивото на заплащане и ниските пенсии.
Вече 40% от българите чувстват риск за работното си място и 2012-а година ще се запомни с тоталната безпомощност на държавата да проведе активни политики, които да въздействат положително на пазара на труда без традиционните обяснения за отражението на световната криза.
Изминаващата 2012 година не донесе нищо добро на пазара на труда, или поне това сочат статистическите данни за равнището на безработицата, за свободните работни места, за броя на наетите и освободените, за нивото на доходите в различни икономически сфери.
През  2012 година около 100 хиляди души са загубили работата си,а за последните четири години над 400 хиляди работни места са закрити.
 За 2013 година се очаква още около 200 хиляди души да изгубят работата си в агонизиращи предприятия.
През 2012 година броят на безработните  се увеличи, като за първи път през тази година сезонната заетост не оказа положително влияние.
Безработните са нараснали с повече от един процент.
По данни на Агенция по заетостта с нейнити удобни за всеки управляващ критерии,през ноември тази година те са били 11,3%, а за същия период на миналата година - 10%,а реално вече е около 20%, докато през миналата беше 18%.
Пълен абсурд в сбърканата пенсионна реформа се случи в края на 2012 г., когато новоотпуснатите пенсии за инвалидност са даже повече от тези за осигурителен стаж и възраст!
Желанието на депутати от ГЕРБ да въведат затвор за работодатели, които крият осигуровки, предизвика разнобой и в правителството и е факт за управленската немощ.
Въобще желанието за увеличаване на насилствените мерки и увеличение на различни наказания в закони и правилници не дават добър сигнал за управленските практики.
Депозитите на населението се увеличават до 34,9 млрд. лв. към 31 октомври 2012 г., показват надзорните данни на БНБ.
Депозитите на чуждите банки в банковата ни система се увеличават с 233 млн. лв. за месеца и намаляват с 1,5 млрд. лв. за последните 12 месеца до 5,33 млрд. лв. към 31 октомври 2012 г.
Фирмените депозити намаляват с 354 млн. лв. през октомври 2012 г. и се увеличават с 660 млн. лв. за последните 12 месеца до 21,3 млрд. лв. към 31 октомври 2012 г.
Гражданите продължават да изпитват трудности с изплащането на жилищните заеми.
8,82 млрд. лв. е размерът на ипотеките, отпуснати от банките към края на ноември.
Делът на лошите и преструктурирани жилищни кредити е 21,27 на сто или за около 1,88 млрд. лв.
За една година нередовно обслужваните ипотеки са нараснали със 166,9 млн. лв.
При фирмените кредити в края на ноември делът на лошите и преструктурирани бизнес заеми е 25,8%.
Отпуснатите кредити за корпоративния сектор са 25,7 млрд. лв. без  овърдрафтите.
Спрямо ноември 2011 г.  се отчита значителен ръст. Тогава проблемните фирмени кредити са били 23,5%.
Към края на ноември банките са отпуснали кредити за фирмите и домакинствата общо в размер на 42,77 млрд. лв. без овърдрафтите.
Лошите и преструктурираните заеми са за 9,97 млрд. лв. или 23,31 на сто.  За 2011 обаче делът на лошите и преструктурирани кредити е бил 22,1 на сто.
България е на 59-то място по лекота на правене на бизнес сред 183 държави от целия свят, както показва  изданието на Световната банка – Индекс правене на бизнес 2012.
Влошават се очакванията на българския бизнес за икономическата среда през 2013 г. Резултатите от редовното годишно изследване на  Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати- “Европейски икономически преглед” показват, че все повече български фирми прогнозират свиване на приходите от продажби, на инвестициите и на заетостта и цялостно влошаване на бизнес климата.

Кой пее срещу властта?  
Най -интересното по телевизиите- БНТ,Нова и bTV за Нова Година.  
Патриарх Кирил критикува духовенството за скъпи чуждестранни коли.

  28.12.2012 Пътната обстановка,условия за ски и прогноза за времето.   Съюзът на съдиите оспори назначаването на новия главен прокурор Цацаров.   САЩ са на ръба на фискална пропаст, републиканците оттеглиха законопроекта си за данъчна реформа.
Планирани учения на руски военни кораби край бреговете на Сирия.   Снежният ад и леденият буреносн фронт в САЩ убиха 7 души и спряха над 1500 самолета.
В Никарагуа се активира вулкана Сан Кристобал, обявена е евакуация.

Химическа война или провокация за инвазия в Сирия?
Категория: Новини
Прочетен: 991 Коментари: 0 Гласове: 0
 Кой пее срещу властта?

През нощта в петък в Москва е разрушена автомивката  собственост на  Михаил Вистицки  - председател на  "Десант на свободата"  и член на групата  " Пеещите морски пехотинци ",които изпяха  преди една година анти-Путинския интернет хит  "Никой освен нас ".

 YouTube публикува видео на нощните събития.

И още пак от там.
Категория: Новини
Прочетен: 1249 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.12.2012 17:38
 
Жестока скрита камера с призрак, хит в You Tube


Бразилски телевизионен екип в преследването на сензация със скрита камера подлуди невинните участници.
Жертвите на експеримента влизат в асансьор,оборудван за "изтезание" със скрита камера и тайна врата, през която тъмнината се прокрадва преоблечено като призрак момиче с плешива кукла и започва да крещи истерично, причинявайки страх и ужас.
Всички участници на в гадния експеримент,след като  виждат призрака крещият в ужас.
 В един от кадрите на публиката показва как привидно приятелски настроена жена, която придружава пътниците до асансьора слуша как  хората крещят от ужас се кикоти с наслада.
  ВИДЕО
Категория: Новини
Прочетен: 3598 Коментари: 0 Гласове: 1
 Египетските съдилища са спрели работа в протест срещу ислямистите и конституция основана на  шариата.

„Мюсюлмански братя” и президентът Мохамед Мурси сега искат конституция на Египет основана на  шариата.
Ръководителите  касационния и апелативния съд на Кайро и Гиза са взели окончателното решение за спиране на работа от днес, до премахването на фараонската декларация.
Веднага след извършването от  ислямистите изменения в Конституцията,  в страната започнаха ​​стачки на съдии от  различни съдилища.
 В момента не функционират  100% от съдилищата.
Само Конституционният съд ще продължи да работи за да отмени ислямистките изстъпления спрямо демокрацията.
Насрочено за неделя заседание  за нелегитимността на Съвета Шура (горната камара на парламента) и на Конституционното събрание, които в момента участват в подготовката на основния закон по шариата ще бъде проведено.
Египетската полиция вчера и днес сутринта  използва сълзотворен газ на площад „Тахрир”, където няколко стотици хиляди протестиращи прекараха нощта, след голяма демонстрация за осъждане на президента на Мюсюлманските братя Мохамед Мурси и разширяването на правомощията му.
Сблъсъци е имало по улиците край площада, и на самия площад  „Тахрир” и с  облаци от сълзотворен газ полицията е принудила демонстрантите да бягат.
"Мюсюлманските братя" вече открито настояват за създаването на мюсюлмански халифат, а Египет се превръща в негласна база на "Ал Кайда",но Обама  назначи точно Египет за посредник между Хамаз и Израел.
Арабската пролет, предизвикана и поддържана от САЩ и ЕС  засили радикалния ислямизъм в региона.
Арабската пролет се оказа погрешна политика и доведе до ултраконсервативен ислям.
Категория: Новини
Прочетен: 1147 Коментари: 0 Гласове: 0
 Европа е разединена и за Палестина.

Повишаването на статута на палестинците до държава-наблюдател ще им позволи достъп до съда и някои други международни институции.
Швейцария, Дания, Австрия и Испания,Франция  обявиха, че ще подкрепят искането на Палестинската автономия за повишаване на нейния статут в ООН. Великобритания  се въздържа, като заяви, че иска уверение, че палестинците няма да заведат дела срещу Израел в Международния криминален съд.
 Германия заяви, че няма да подкрепи повишаването на статута на палестинците, като с това се присъедини към позицията на САЩ и Израел, които казват, че единственият истински път към държавност е чрез споразумение за мир след директни преговори с еврейската страна.
Мнението на България очакваме от американския посланник.
Категория: Политика
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове: 0
 Главното израелско офшорно находище на газ в близост до Ашкелон, Мери Б ще бъдат изчерпано по-рано от очакваното. Първоначално се смяташе,че газът ще е достатъчен, поне до средата на 2013 г.
Обаче се оказа,че може да свърши тази година - преди новото поле в близост до Хайфа ще започне производство в промишлен мащаб.
Рязкото спадна вноса на природен газ от Египет от 40% от нуждите на Израел до само 25% от обещаното и доставките може да бъдат прекъснати по всяко време.
Дизелово гориво и мазут са далеч по-скъпи от газта и произвеждат по-малко електроенергия. Постоянната промяна на гориво от газ на нефт и обратно - много износва оборудването,а и Израел няма достатъчно терминали за дизелово гориво и мазут в количества, необходими за подмяна на газа.
Сега Израел трябва да намали драстично обема на производството на газ и да се запазят останалите резерви в Мери "Б".
Трябва да се намали потреблението на ток в пиковите часове - от 5 до 10 ч.
Ентропния предел засяга първо еврейската държава.
Това чака в близките 20-40 години всички държави в света.
Очевидно това е прелюдия към "Ентропния предел" на съвременната цивилизация.
Ентропният предел е мярка за безредие, или хаос. Ентропията нараства,необратимото изчерпването на горивата и другите полезни изкопаеми характеризира настъпването на ентропния предел на съвременната цивилизация.
Общо в целия свят са около 152 милиарда тона нефт-осигуреност за 46 години. Дори и да грешим с някоя година,какво от това?
Дали петролът свършва? Наближава ли ентропният предел ?
Някои неконвенционални петролни ресурси, като шистов петрол, катрановите пясъци ще увеличат малко времевия хоризонт, в който петролът ще свърши. 
А България отказа дори да изследва своите недра-просто пълно безумие.
Ние трябва да помислим сериозно и отговорно по абсолютно всички алтернативни енергийни проекти.
Нефта и нефтопродуктите свършват.
Идва поредния ентропен предел в нашата цивилизация.
Първият е когато са изсечени основните гори в централна и западна Европа и започват тъмните години на средновековието и безкрайните войни.
После идват въглищата.
След тях нефта.
След нефта могат да дойдат отново тъмните години на средновековието,ако няма нови енергийни източници.
Категория: Новини
Прочетен: 1757 Коментари: 0 Гласове: 2
 
  Официално:Потвърден е стратегическият характер на съвместното партньорство и отличното ниво на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. 
Подчертано е значението за изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.
Хилари Клинтън похвали правоохранителния сектор и се опита да подпре провалящите се опити в тази насока.
"Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили в миналото", каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференцията. 
И малко черен хумор от мен–дано  под "миналото" няма предвид англо-американските бомбардировки над София през четиридесетте!
За падане на визите -ни вопъл ни стон.Решението за визите за САЩ остават без срок.
Неофициално:Неясни перспективите в контекста на новата стратегия на САЩ за отбрана. 
Хилари Клинтън не даде ясен отговор остават ли САЩ в България дългосрочно,по-скоро-не.
Темата за проучване и добив на шистов газ в България и интересите на Шеврон е била сред обсъжданите между Борисов и Клинтън.
"Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт, заяви Бойко Борисов."
От това "дипломатично" изказване разбирам,че в най-скоро време ще бъдем убедени в безопасността на най-новите технологии и мораториумът  ще бъде отменен.
Надявам се поредната победа на Газпром да бъде временна.
Следващата седмица в страната ще пристигне специалният пратеник на държавния департамент на САЩ по евроазиатските енергийни въпроси Ричард Морнингстар,каза Хилъри Клинтън ,и че темата на срещите между него и българските институции ще бъде как може да се работи за опазване на природата и същевременно за постигане на "енергийна независимост".
Ричард Морнингстар е назначен на поста от държавния секретар Хилари Клинтън. 
Преди назначаването му на този пост посланик Морнингстар е специален съветник по енергийните въпроси за Каспийския регион на президента на САЩ и на държавния секретар. В това си качество Морнингстар е организатор на петролопровода Баку -Тбилиси-Джейхан и осигурява максимална координация между правителствата и различните организации за популяризиране на политиката на САЩ.
България е сред страните с потенциал да добиват синьо гориво от шисти, казва Ричард Морнингстар през пролетта на 2010 и добавя:"Разработването на шистите отнема време, както построяването на газопроводи или съоръжения за втечнен природен газ.На тях трябва да се гледа на важен елемент в една балансирана енергийна политика".
За сега няма потвърждение на съмненията за евентуална тайна среща на Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън с ирански дипломат.
Подобни съмнения бяха подхвърляни в дните преди посещението от някои медии.
Категория: Новини
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове: 0
  Премиерът Лукас Пападимос е категоричен, че или ще има намаление на заплатите, или ще подаде оставка. Над 50% от германци смятат, че Гърция трябва да излезе от еврозоната и 80 процента са против на Гърция да се дава финансова помощ, без исканите мерки за икономии.
53 процента от германците смятат, че би било по-добре, ако Гърция се откаже от еврото и се върне към драхмата.
34 процента са за оставане на Гърция в еврозоната.
750 евро е минималната работна заплата и Международния валутен фонд и Евросъюза искат да бъде намалена до 600 евро на месец,което е крайно недостатъчно. 
Естествено неизбежно е намаляването на заплатите в частния сектор и публичния сектор в пъти,а не в %.
Каквито и икономии да се правят, по-голямата част от усилията ще отиват за покриване на по-високите лихви. 
Новият фискален пакт само ще засили проблемите в много лош момент 
защото ограничава бюджетните разходи и рязко ще увеличи безработицата. 
Другия вариант които се предлага е официален фалит,защото държавата им отдавна е банкрутирала и е на командно дишане в реанимацията.
Вероятността от фалит на Гърция не е изключена, казва шефът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер за "Шпигел".
" Гърция няма да може повече да разчита на солидарността на другите страни от еврозоната, ако не съумее да осъществи договорените реформи."
"Ако установим, че всичко е тръгнало погрешно в Гърция, няма да има нова помощ и това би означавало, че през март те ще трябва да обявят фалит", заявява Юнкер.
Категория: Новини
Прочетен: 1192 Коментари: 0 Гласове: 0
      Добивите за 2010 възлизат на 3,9 млн. тона, сочат данните на земеделското министерство.
1,3 млн. тона пшеница са натоварени на кораби само през пристанище Варна. За да няма сътресения на пазара, продаденото зад граница жито трябва да е не повече от 0.5 млн. тона , сочат разчетите на земеделското министерство. Според тях мелничарите разполагат с жито за още три месеца. След това ще разчитаме на внос и идва Жан Виденовата зима.
Хамбарите са празни. Алчни търговци изнесоха житото, алармираха мелничари -печалбата на зърнените търговци е минимум 100%-като от наркотици или проституция. През лятото те изкупиха от стопаните житото по 200 лв., а после го продадоха поне по 400. В момента се търгуват само малки количества с ниско качество, а цените са около 400 лв. за тон без ДДС. 
При пазарна икономика може да има и държавен контрол. Нужна е била регулация, поне за пшеницата. Вече се купува скъпо жито от чужбина за над 500 лв. за тон. Това предизвиква лавина с цените не само на хляба. В същото време търсенето на пшеница зад граница е голямо и цените на световните борси са около 530 - 550 лв. Засега единствено житото от Украйна може да се вземе по 192 долара за тон, което прави около 290 лв. без транспортните разходи. Гладът за зърно вече е световен проблем, съобщиха от ООН.
След като качественото българско жито е изнесено, минаваме на хляб от украинска пшеница.
Цената на хляба продължава да се вдига заради скъп внос.
Вече сме внесли 12 893 тона жито, което е с 650 тона повече от 2009 г. Най-елементарната математика показва недостиг на около 20 % пшеница за зърнения баланс на страната. Пшеницата в мелниците към 31 декември 2010 г. е 318 хил. тона, което ще стигне максимум за три месеца.
Да си припомним 1995 г.1995 г. не е добра година за зърнената реколта в цял свят. Европейският съюз, САЩ и Канада ограничават износа на жито. В България търговците  изнасят не само старо, но и жито от новата реколта, още преди да е ясно ще се осигури ли хлебният баланс.През  октомври 1995 г. се появиха първите признаци на дефицит.Нито една институция не даде смислено обяснение как зърното е изчезнало още преди да е приключила кампанията по прибиране на реколтата. Националната статистика, земеделското министерство и мелничарите се разминават в данните за засетите площи и ожънатите количества.Държавният резерв се оказа полупразен. Светослав Шиваров пък заяви, че зърнената криза е била създадена изкуствено, и я определи като политическа акция.

Категория: Новини
Прочетен: 1218 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 08.01.2011 21:44
      .     Обикновенa  АЕЦ ще продава произведената електроенергия на цена от под 12 лв./МВтч, ТЕЦ-овете в диапазона 40-76 лв., то вятърните електрически централи получават 145-189 лв., а фотоволтаичните - 755-823 лв. Основателят на Microsoft Бил Гейтс и Toshiba обявиха, че ще разработят малък ядрен реактор от ново поколение. Реакторът ще може да работи до 100 години без презареждане, като използва обеднен уран от настоящите централи. В България цената на тока ще се повишава всяка година с по 3-4% до 2013 г., ако се реализират заявените проекти за ветропаркове и фотоволтаици."Зелената добавка, която се калкулира в цената на тока за крайните потребители, в момента е 3.03 лв. на мегаватчас, но с многобройните нови заявки производството на електрическа енергия от т.нар. възобновяеми източници (ВЕИ) ще достигне 4000 мегавата през 2013 г. и тогава екосъставката ще натоварва цената на тока с 13-14 лв. При това положение цената ще се повишава с 3-4% годишно само заради калкулирането на скъпата ВЕИ енергия". Мощностите на фотоволтаици и ветропаркове у нас растат главоломно и само за година производството им ще се утрои. За цялата 2009 г. съществуващите ВЕИ генератори са дали 800 000 мегаватчаса ток, а само за първата половина на 2010 г. - 1 млн. мегаватчаса. През следващите няколко години делът на ВЕИ енергията ще достигне 17-20 % от общото производство. Такива са меко казано странните равнища са изискване на ЕС, но чак за 2020 г.".Ужасяващо за потребителите е ,че НЕК и електроразпределителните предприятия са длъжни да включват в мрежата всеки инвеститор във ВЕИ генератори, а държавата трябва да изкупува скъпия ток. В момента цената на тока от вятър или слънце е над 80 ст. за киловатчас - при средна цена на тока за крайния потребител 18 ст., която е микс и от ниските цени на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.Общо взето това е безскрупулно наложен крещящ лобизъм,и безсрамни корпоративни интереси,а бесмислено високата цена ще се плаща от крайния потребител,без някой да му дава право на избор. Внесени заявки за изграждане на "зелени" мощности за над 10 000 мегавата, което многократно надхвърля и нуждите на България, и възможностите за свързване с националната енергийна мрежа.Жалките опити на държавата да ограничи реализирането на такива проекти поне в плодородни земи срещна ожесточен отпор от страна на инвеститори и политици и докара на ГЕРБ обвинения в лобизъм. Малка радост е ,че националния план за ВЕИ до 2020 г. предвижда от догодина инвеститорите в слънчеви, вятърни и водни централи да се явяват на конкурси пред НЕК и ЕРП-тата, ако искат да бъдат включени в мрежите им. Ще печелят онези, които предложат на държавата най-ниска цена. Освен това при включване в мрежата инвеститорите в такива централи ще трябва да внасят депозит в зависимост от мощността.
.
Категория: Политика
Прочетен: 1141 Коментари: 0 Гласове: 0
      +




Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието постоянно е обвинявана, че се опитва да подкопае светските устои в югоизточната ни съседка и да наложи в по-голяма степен ислямските ценности. 
До сега не се е провеждала и сериозна дискусия в Европа,какво означава Турция да влезе в ЕС.Резултатите от провежданите изследвания на общественото мнение показва като цяло по-скоронегативното отношение на европейските граждани към проекта за разширяване на Европейския съюз с Турция. Ако въпросът за членството на Турция бъде подложен на референдум към днешна дата, то Турция не би могла да стане страна, пълноправен член на Съюза.  
Управляващата партия в Турция успя да прокара две ключови реформи във връзка с по-нататъшното ислямизиране на страната.За промените в структурата на Висшия съвет на съдиите и прокурорите - институция, която отговаря за назначаване на магистрати, следи дейността им и взима дисциплинарни мерки. Съветът често се е протипоставял на действията на Партията на справедливостта и развитието, която има ислямистки корени.Друга важна поправка е увеличаването от 11 на 17 на съдиите на Конституционния съд и даването на право на парламента да назначава някои от тях.
Третата важна поправка, предвиждаща усложняване на процеса на забрана на политическите партии, бе отхвърлена от депутатите.Партията на Ердоган е перманентно заплашена от забрана,поради зле прикритата си ислямистка същност.Реджеп Тайип Ердоган е съден за подстрекаване на религиозна нетърпимост и многократно е влизал в явно противоречие с обявената от Мустафа Кемал Ататюрк светска държавна доктрина в Турция. 
Поправките ограничават юрисдикцията на военните съдилища и разрешва на гражданския съд да съди военни, в мирно време, за опит за преврат или за престъпления срещу националната сигурност.Отменен бе и член на конституцията, който не позволяваше да бъдат изправени пред съда авторите на военния преврат през 1980 година. 
През юни,турски политик, които има три жени, бе назначен за съветник на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Става въпрос за Али Юксел, който се готви да сключи четвърти религиозен брак.Юксел, който се обявява за авторитет по религиозните въпроси, признал, че не е потърсил мнението на първата си жена, когато е решил да си вземе втора и трета съпруга.  "Пък и не съм длъжен да искам разрешение”, посочил политикът.Назначаването на Юксел за съветник на Ердоган, одобрено без особена публичност през юни, предизвика вълна от критики срещу турското правителство и трябва да предизвика много въпроси у радетелите за евроинтеграция на Турция. Управляващата Партия на справедливостта и развитието отдавна е обвинявана, че се опитва да подкопае светските устои в югоизточната ни съседка и да наложи в по-голяма степен ислямските ценности. Новият казус за полигамията на приближен на турския премиер потвърждава тази тенденция в турската политика, коментират медии в югоизточната ни съседка.
Полигамията е незаконна в Турция, но в закона не е предвидено никакво наказание за мъж, който е сключил брак с повече от една жена. 
През по-голямата част от политическата си кариера Ердоган декларира, че в исторически и икономически аспект ислямът е единственото спасение за човечеството.
 Партията на благоденствието,предшественик на сега управляващата партия, влиза в явно противоречие с обявената от Мустафа Кемал Ататюрк светска държавна доктрина в Турция и е забранена от турския конституционен съд като ислямистка и противоречаща на светската държавна доктрина.Тогава Ердоган се присъединява към Партията на добродетелта. По-късно същата година, съдът го обвинява за подстрекаване на религиозна нетърпимост и го осъжда на десет месеца затвор, от които Ердоган излежава четири месеца.
През август 2001 г. Ердоган създава ПСР и я довежда до победа на изборите през ноември 2002 г.Въпреки че Ердоган бе най-популярния политик в Турция по време на изборите, според конституцията той не можеше да заема държавен пост,като осъден за ислямистка пропаганда. Това му попречи да влезе в парламента, което е необходимо условие за да застане начело на правителството. Спечелвайки почти 35 процента от гласовете, ПСР можа да сформира свое собствено правителство и да спечели достатъчно мнозинство в парламента. Скоро след това, депутатите от ПСР внесоха поправки към конституцията, разчиствайки пътя на Ердоган към премиерския пост. 
+
Категория: Новини
Прочетен: 1001 Коментари: 0 Гласове: 0
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: yphalachev
Категория: Новини
Прочетен: 110287
Постинги: 64
Коментари: 12
Гласове: 92
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930